top of page
Search
  • Writer's pictureambasadorjiep

Simulacija Evropskega parlamenta na Gimnaziji Nova Gorica

V okviru projektnih dni smo ambasadorji, dijaki tretjega letnika Gimnazije Nova Gorica, na šoli pripravili simulacijo Evropskega parlamenta. Z delavnicami smo začeli v ponedeljek, 16.1.2023. Najprej smo se razdelili v skupine, ki smo jih izbrali glede na predlagane teme: zdravje in dobro počutje, cenovno dostopna in čista energija, podnebni ukrepi in enakost spolov. V vsaki skupini smo skušali zbrati čim več podatkov. Zanimali so nas predvsem problemi, povezani z izbrano tematiko, nato pa smo v pogovoru iskali rešitve, s katerimi bi jih odpravili ali vsaj omilili.

Naslednji dan smo z delom nadaljevali. Pravi izziv nam je bil, kako veliko idej strniti v triminutno predstavitev. Veliko smo se naučili o Evropski uniji, svoje mnenje o njej pa predstavili v intervjuju. Na koncu dneva smo poskusili izvesti simulacijo. Tako smo dobili povratne informacije o tem, kaj moramo naslednji dan izboljšati.

Zadnji dan smo sprejeli osnovnošolce. Z njimi smo se najprej zbrali v dvorani za uvodno predstavitev. Nagovorila sta nas ravnatelj Andrej Šušmelj in vodja projekta EPAS Andrej Mihelič. Osnovnošolce smo najprej razdelili v štiri skupine, nato pa smo se z njimi pa ob zabavnih igrah spoznali. Sprostitveni dejavnosti je sledila debata. Osnovnošolce je vsaka skupina peljala v svojo učilnico, kjer smo jim predstavili temo, o kateri smo se skupaj pogovarjali. Izpostavili smo probleme in skupaj iskali rešitve zanje. Sklepni del je predstavljala razprava v gledališki dvorani, kjer je vsaka skupina predstavila svojo temo, predlagala rešitve in odgovarjala na zastavljena vprašanja članov drugih skupin. Sledilo je glasovanje, pri katerem smo izbirali skupino, ki je bila po našem mnenju najbolj prepričljiva. Končali smo z razglasitvijo zmagovalne skupine in s podelitvijo nagrad.

Dana Vodopivec in Blaž Brecelj


14 views0 comments
bottom of page